ua en ru

Держава зможе повернути ПДВ експортерам зерна, – В.Слаута.

Віце-прем'єр-міністр України з питань АПК Віктор Слаута повідомив журналістам, що держава зможе повернути ПДВ експортерам зерна, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми зможемо повернути борги по ПДВ. Тут не треба робити ніяких істерик, говорити ми йдем (з ринку), ми прийдем (на ринок)", - наголосив В.Слаута.
За його словами, в уряду до експортерів теж виникають певні питання, зокрема, коли розпочнеться капіталізація підприємств.
"Зараз виробник зорієнтований на вирощення фуражної пшениці там, де немає клейковини, немає білку, навіть у пшениці 2-го, 3-го класу їх немає", - заявив В.Слаута і додав, що через це з українського внутрішнього ринку був вивезений весь ріпак, кукурудза та ін. культури. Тому уряд буде ставити питання до експортерів, наскільки зросла кількість робочих місць, чи відбувається стандартизація та адаптація до світових норм.
За словами В.Слаути, на ринку склалася несприятлива ситуація, оскільки від початку збирання озимих культур державні агенти не працюють на ринку закупівель. Як наслідок до виробників звертаються зернотрейдери, які купують культури за "дармовою ціною".
"Купують задарма навіть пшеницю 3-го класу за ціною 600 грн/т, а потім в них йдуть затрати на логістику, елеватори, усушку, транспорт, карантин та ін. І тоді виходить, що пшениця в Одесі вже йде по ціні 1200 грн/т. Виникає питання: повертати ПДВ виходить дорожче, ніж забрали в цього виробника пшениці", - підсумував В.Слаута.
За його словами, уряд повинен з асоціацією фермерів, з зерновими трейдерами створити комісію, яка б змогла спільно розв'язати вузол цих питань.