ua en ru

Держава повинна стимулювати внутрішнє споживання продукції ГМК, - експерти

Для розвитку гірничо-металургійного комплексу (ГМК) України необхідне державне сприяння підвищенню внутрішнього попиту на продукцію ГМК. Це сприятиме відродженню промислового потенціалу України, вважають аналітики.

"Україні необхідний комплекс заходів, спрямований на збільшення потужностей і завантаженості металоспоживаючих галузей, таких як машинобудування, суднобудування, будівництво. В окремих випадках мова йде про відтворення галузей з нуля, таких як сільгоспмашинобудування. Якщо металурги не бачитимуть достатнього платоспроможного ринку в Україні, малоймовірно, що вони мінятимуть експортну орієнтованість своїх виробничих потужностей у бік потреб вітчизняних покупців", - вважає аналітик ІК Concorde Capital Роман Тополюк.

Головна перспектива розвитку ГМК України полягає в сприянні пожвавленню важливих галузей промисловості країни, сировиною для яких є продукція гірничо-металургійного комплексу. Уряду доцільно організувати державне замовлення на необхідний для забезпечення стійкого розвитку економіки країни обсяг металургійної продукції, продукції ГОК і феросплавних підприємств.

Основні споживачі металопродукції - базові галузі промисловості, як-от машинобудування, автомобілебудування, будівництво та ін. В даний час ГМК України на внутрішній ринок відвантажує тільки 20% металопродукцій, а 80% - експортує. Ситуація, що склалася, свідчить про надмірно високий рівень залежності ГМК України від кон'юнктури світових ринків. На думку експертів, вирішення проблеми знаходиться в площині державної участі в стимулюванні внутрішнього попиту і споживання металургійної продукції, продукції ГОК і феросплавних підприємств.

"Держзамовлення може сприяти рішенню задачі збільшення внутрішнього ринку", - вважає старший аналітик ІК "АртКапітал" Дмитро Ленда.

"Такий крок може бути доповненням до продуманої і довгострокової державної політики з відновлення промислового потенціалу країни", - упевнений аналітик ІК Concorde Capital Роман Тополюк.