ua en ru

Держава має створити умови для підтримки іноземних інвесторів, - експерт

Держава має створити умови для підтримки іноземних інвесторів, - експерт Фото: Вадим Карасьов

Серед найбільших інвесторів експерт перерахував Ryanair, Uber і Vodafone

Державі слід створити комфортні умови розвитку для іноземних інвесторів. Таку думку высказал директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Експерт, зокрема, відзначив, що на тлі відтоку мільярдних інвестицій, який спостерігається з 2012 року в Україну почали заходити світові бренди, діяльність яких є "еталоном цивілізованості".

"До таким можна віднести одного з найбільших лоукостерів Європи - авіакомпанію Ryanair, американську сервісну компанію з перевезення пасажирів Über Technologies Inc. і міжнародного мобільного оператора Vodafone. Всі три бренди мають широкі споживчі стратегії і націлені на середній клас українців. Всі вони зайшли на український ринок не в найкращий час, в період російської військової агресії, коли інші інвестори буквально втекли з України", - підкреслив Карасьов.

На його думку, щоб підтримати інвесторів, державі варто створити для них комфортні умови розвитку, в першу чергу надати гарантії безпеки, гарантувати захист їх інвестицій, відсутність корупції, забезпечити справедливими судовими сервісами.

"Всі експерти сходяться на тому, що державі вкрай потрібні інвестиції як основне джерело достатку країни, наповнення казни та зміни парадигми кредитозависимости. Адже саме приплив інвестицій, а не чергові транші Міжнародного валютного фонду, призведуть до зростання економіки", - заявив Вадим Карасьов.