ua en ru

Цільові держпрограми для АЕС зірвані, - Рахункова палата

Цільові держпрограми для АЕС зірвані, - Рахункова палата Фото: перспективи переходу українських АЕС на вітчизняне паливо залишаються віддаленими

Бюджетні кошти використовувалися з порушеннями чинного законодавства

Результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на заходи щодо створення виробництва ядерного палива в Україні свідчать про зрив державних цільових програм у цій сфері. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

Відзначається, що окремі порушення набули системного характеру. У той же час завдання зі створення власного виробництва ядерного палива, які були поставлені Президентом України ще в 1994 році, до теперішнього часу не виконані.

За 21 рік реалізації заходів із створення в Україні власного виробництва ядерного палива реальних результатів, які б призвели до зменшення залежності вітчизняної енергетики від зовнішніх постачальників, фактично не отримано.

Створення виробництва комплектувальних виробів з нержавіючої сталі та цирконієвого прокату за роки дії Державної цільової економічної програми "Ядерне паливо України", затвердженої Урядом у 2009 році, не фінансувалося за рахунок жодного джерела.

Будівництво дільниці з виробництва цирконієвої губки, а також дільниці з виробництва цирконієвого сплаву та трубної заготовки навіть не розпочато.

Проект будівництва заводу з виробництва ядерного палива в Україні, введення в експлуатацію І черги якого мало завершитися у 2015 році, досі не затверджено. Виконано лише підготовчі роботи в обсязі 1,1 відс. від передбаченої технічною документацією кошторисної вартості об'єкту.

Реалізація Державної цільової економічної програми "Ядерне паливо України", строк виконання якої закінчився у 2013 році, Міністерством енергетики та вугільної промисловості України (Міненерговугілля) фактично не забезпечена.

Виконання інших кількох державних цільових програм, що за роки незалежності України передбачали створення власного виробництва, зірване через їх суттєве недофінансування.

Бюджетні кошти, що виділялися Міненерговугілля у 2012-2013 роках на реалізацію заходів із створення власного виробництва ядерного палива, використовувалися з порушеннями чинного законодавства та неефективно.

У 2014 році та за І півріччя 2015 року кошти з державного бюджету на ці заходи взагалі не виділялися. Жоден показник результативності Державної цільової економічної програми "Ядерне паливо України" не виконаний.

Нову державну цільову програму, яка б визначала комплекс заходів із створення виробництва ядерного палива та його елементів для забезпечення потреб АЕС України в ядерному паливі, Кабінет міністрів України досі не затвердив. Нині узгоджується лише проект Концепції такої програми.

Нагадаємо, одночасно Міненерго очікує збільшення постачань ядерного палива Westinghouse для АЕС, крім того раніше повідомлялося, що Україна та Австралія зацікавлені у співпраці по диверсифікації поставок ядерного палива.