ua en ru

Держави Перської затоки вводять загальний візовий режим

Члени Ради співробітництва арабських держав Перської затоки уклали проривний угоду про створення спільної візової зони і спільну охорону кордонів. Це означає, що вже в 2014 р. на Аравійському півострові, за винятком нестабільного Ємену, має бути створено єдиний візовий простір зразок шенгенського. Про це пише "Комерсант-Україна".

"Перська Шенген" повинен з'явитися на Аравійському півострові вже в середині 2014 року. Про це повідомляють арабські ЗМІ з посиланням на високопоставленого кувейтського чиновника з керівництва Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ), куди входять Катар, Оман, Бахрейн, Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія і Кувейт. За його словами, залагодження формальностей і вирішення технічних питань займе приблизно рік.

Мова йде про введення для туристів одноразової місячної та річної багаторазової віз з метою вільного пересування по всьому Аравійському півострову, за винятком Ємену. Для отримання візи заявник зобов'язаний подати дані про стан свого банківського рахунку. Громадяни більшості держав світу зараз повинні отримувати в'їзні візи в кожну з країн Перської затоки. Для країн шенгенської зони, а також США, Великобританії, Японії, Південній Кореї та Малайзії візи в ОАЕ, Катар, Оман та Бахрейн зараз не потрібні, в той час як Саудівська Аравія і Кувейт вимагають їх отримання. З введенням нової системи про візовий режим з цими країнами доведеться домовлятися заново. Для жителів же самих держав РСАДПЗ перетин кордонів всередині цієї зони, як і раніше, буде вимагати лише пред'явлення посвідчення особи.

За словами радника генсека РСАДПЗ з економічних питань Абдулли аш-Шобайли, члени ради розраховують, що спільний візовий режим підстьобне розвиток бізнесу, економіки та туризму. Експерти ж називають головною метою цього кроку зміцнення спільних кордонів та виведення співробітництва в галузі безпеки на новий рівень. Для цього країни РСАДПЗ введуть єдину систему обміну даними, яка позбавить шансу потрапити в країни-члени ради людину, якій коли-небудь з міркувань безпеки було відмовлено у в'їзді в одну з них.

Нова система дозволить країнам затоки захистити свої кордони від потрясінь, які не припиняються в близькосхідному регіоні, і проникнення в політично стабільні та економічно благополучні країни Аравійського півострова терористів і взагалі будь-яких небажаних осіб.

Незважаючи на розбіжності в позиціях країн затоки з приводу подій у сусідніх країнах (як у випадку протиріч Ер-Ріяда і Дохи щодо єгипетського перевороту) і зберігаються територіальних суперечок, всі вони хотіли б убезпечити себе від наслідків "арабської весни". Це і дозволило їм досягти найбільш суттєвих домовленостей в області інтеграції з моменту створення ради у 1981 р.

Більш того, країни РСАДПЗ оголосили своєю спільною метою створення на Аравійському півострові союзної держави. Переговори про це ведуться з ініціативи саудівського короля Абдалли ібн Абдель Азіза з грудня 2011 р., однак регіональне суперництво Дохи і Ер-Ріяда, релігійні протиріччя між ваххабітами Саудівської Аравії і ибадитами Оману, взаємні територіальні претензії Кувейту і Бахрейну навряд чи приведуть до реалізації цих планів в найближчі десятиліття.