ua en ru

Держави єврозони поки не домовилися про другий пакет допомоги Греції

Держави єврозони поки не прийшли до згоди про схвалення нового пакету фінансової допомоги Греції розміром в 109 мільярдів євро, повідомляє радіо "Свобода". У проекті рішень саміту лідерів ЄС, який відбудеться в кінці тижня, говориться, що рішення з цього питання буде прийнято до кінця листопада разом з Міжнародним валютним фондом.
Німеччина та низка інших країн наполягають на тому, що в програмі допомоги Греції мають взяти участь банки і приватні інвестори, Європейський Центробанк і Франція заперечують проти цього.
У тому ж документі зазначається, що черговий транш із схваленого раніше першого пакету допомоги Греції, ймовірно, буде виділено Афінам - після прийняття Грецією чергових заходів жорсткої фінансової економії. Експерти, однак, сумніваються, що цього буде достатньо для порятунку фінансової системи Греції від дефолту.

3 жовтня 2011 р. міністри фінансів зони євро перенесли виділення Афінам чергового траншу фінансової допомоги на середину листопада ц.р., щоб закінчити перевірку виконання країною її зобов'язань, взятих в обмін на отримання рятівних кредитів.
У 2009 р. Греція опинилася перед обличчям найбільшої фінансової кризи через надзвичайно високі борги Афін перед урядами інших країн. У травні 2010 р. МВФ і Євросоюз виділили грецькій владі кредитну лінію у розмірі 110 млрд євро. У липні 2011 р. на екстреному саміті єврозони було прийнято рішення про надання Греції другого пакета фінансової допомоги понад тієї програми, що діяла. Лідери єврозони домовилися, що Євросоюз і МВФ нададуть Афінам додаткове фінансування в розмірі 109 млрд євро. Натомість керівництво Греції зобов'язався здійснити ряд заходів, спрямованих на різке скорочення бюджетних витрат: зменшити зарплати, підвищити пенсійний вік, скоротити робочі місця, а також провести широку програму приватизації. Ці заходи вкрай непопулярні в грецькому суспільстві. З 2009 р. в країні не припиняються масові страйки та інші акції протесту проти скорочення бюджетних витрат.