ua en ru

У Києві будівлю Гостинного двору повернули в держвласність

У Києві будівлю Гостинного двору повернули в держвласність Фото: будівля "Гостинного двору" (РБК-Україна)

З 1994 року будівля перебувала в оренді приватної структури

Суд Києва повернув у державну власність будівлю Гостинного двору. Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко у себе на сторінці в Facebook.

"Київський Апеляційний господарський суд підтримав принципову позицію прокуратури Києва та повернув державі будівлю Гостинного двору, що розташована на Контрактовій площі у Києві", - повідомив Луценко.

Луценко повідомив, що з 1994 року приміщення Гостиного двору площею 9,4 тис. кв. м перебувало в оренді приватної структури - ВАТ "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація". Зазначено, що за умовами договору орендар взяв на себе повну відповідальність за збереження пам'ятника архітектури та утримання будинку у належному санітарному, протипожежному і технічному стані. При цьому неодноразово встановлювалися факти істотного порушення орендарем умов договору, зокрема, погіршення стану об'єкта оренди, чим створено загрозу руйнування пам'ятника архітектури Гостинний двір.

Після тривалих судових процесів сьогодні Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та ухвалив нове, яким розірвав договір оренди і зобов'язав приватну структуру повернути державі будівлю Гостинного двору.

Нагадаємо, колишня резиденція екс-президента України Віктора Януковича "Межигорье" досі рішенням суду не передано в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманих від корупційних та інших злочинів (АРМА).