ua en ru

Держмитслужба отримає право на оперативно-розшукову діяльність та перевірки імпортерів, - законопроект

На засіданні профільного комітету Верховної Ради було вирішено об'єднати подані до парламенту законопроекти, що стосуються митної реформи, в один. Про це пише видання "Комерсант-Україна".
У розпорядженні видання 7 квітня опинився документ, який об'єднав законопроекти № 8130 народного депутата Партії регіонів Олега Царьова і нардепа Комуністичної партії Євгена Царькова та законопроекту № 8130-1, автором якого є депутат від БЮТ Олег Шевчук. Крім шести форм митного контролю, пропонується надати їм право проводити аудит фінансово-господарської діяльності підприємств, що здійснюють експортно-імпортні операції.
У рамках нових повноважень пропонується дозволити митникам перевіряти документацію підприємств та обстежувати виробничі, складські та торгові приміщення. Державна митна служба зможе самостійно встановлювати перелік і порядок подачі документів, необхідних для проходження митного контролю та проведення огляду товарів і транспортних засобів (зараз це повноваження Кабміну). А проводити планові та позапланові перевірки співробітники відомства зможуть при погодженні з іншими контролюючими органами.
Предмет парламентських дискусій викликає і вибір методу визначення митної вартості (зараз їх чотири). Документом пропонується зобов'язати митні органи вибирати методику в суворо регламентованому порядку, а не в довільному, як зараз. Крім того, представникам великого бізнесу, членам профільних асоціацій і операторам економічної діяльності надається пріоритетне право визначати вартість товару на основі договору.
За словами першого заступника голови профільного комітету Олександра Пеклушенка, на засіданні комітету 6 квітня депутати відклали його розгляд на тиждень - до 13 квітня.