ua en ru

Держрибагентство планує впровадити сучасні системи контролю, - Ковалів

В рамках політики дерегуляції планується спростити процедуру отримання дозволів на промисловий вилов риби в водоймах країни. Про це на прес-конференції повідомив голова Державного агентства рибного господарства України Ярема Ковалів.

Він додав, що існуюча система видачі квот не здатна ефективно виконувати покладені на неї завдання, вона містить зайві процедури та дублювання.
Ковалів відзначив, що система затвердження квот є одним з тих напрямків агентства, який найчастіше звучали в корупції в галузі. Окрім того, всі причетні гравці ринку знають, що реальні обсяги вилову часто в 4 -5 разів вищі за виділені квоти.

Агентство розглядає можливість скасування системи квот, в комплексі з проведенням реформи органів рибоохорони та системи контролю вилову водних біоресурсів. Одним з перших кроків в цьому напрямку є запровадженням сучасних механізмів контролю над діяльністю промисловиків та обсягами вилову риби. Зокрема, йдеться про створення електронної системи моніторингу.

"Вона дасть можливість за допомогою GPS-моніторингу відслідковувати рух усіх суден, які здійснюють промисловий лов, в онлайн режимі. Така система дозволить звезти до мінімуму нелегальний вилов риби", - повідомив Ковалів.
Він зазначив, що необхідне технічне забезпечення планується отримати за допомогою донорів.

"Наші європейські партнери попередньо заявили про підтримку та готовність допомогти. Наприклад, Норвегія 2015 р. виділить Україні 100 тис. євро, які будуть направлені на програми навчання для українських науковців та співробітників рибоохорони. Так з 22 червня по 3 липня декілька керівників територіальних управлінь рибоохорони пройдуть у Норвегії двотижневе навчання з використання систем постійного супутникового стеження за промисловими суднами і ведення електронної системи промислової звітності", - додав він.