ua en ru

Держрибагентство у 2017 році виставить на приватизацію 4 судна

Держрибагентство у 2017 році виставить на приватизацію 4 судна Фото: глава Держрибагентства Ярема Ковалів

Держрибагентство визначає вартість 4-х суден у 16 мільйонів доларів

Держрибагентство у 2017 році виставить на приватизацію 4 судна. Загалом в Судновій книзі України зареєстровано 5035 маломірних риболовних суден, що здійснюють промисловий вилов риби в Азово-Чорноморському басейні, а також внутрішніх водоймах України. Про це повідомив голова Держрибагентства Ярема Ковалів під час відкритого круглого столу із питань розвитку рибопромислового флоту, повідомляє прес-служба відомства.

Як зазначається, присутні на круглому столі представники суднобудівних та риболовецьких компаній назвали головною перепоною для розвитку суднобудівництва відсутність доступного банківського кредитування та державних кредитних програм для оновлення технічних потужностей риболовецького флоту.


"Фінансувати такі програми держава могла б за рахунок коштів Спеціального фонду рибного господарства. Необхідні для його створення нормативні акти наразі проходять погодження…Як один із можливих варіантів наповнення фонду із наступним цільовим використанням коштів виключно на оновлення внутрішнього флоту, розглядалася приватизація 4-х суден рибопромислового океанічного флоту України", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за словами експерта провідної датської брокерської компанії Atlantic Shipping Івана Ейнінсона-Естурланда, на основі досвіду схожих транзакцій - вартість подібних суден становить близько 1,5 млн доларів за одиницю або 6 млн за 4 кораблі.

"Держрибгентство є оптимістичнішим в оцінках і, спираючись на дохідний метод оцінювання, визначає вартістю 4-х суден 16 мільйонів доларів США. Проте називає таку оцінку попередньою і має намір залучити до оцінювання Фонд Держмайна", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що Ярема Ковалів зазначив, що у 2017 році судна можуть бути внесені в список для приватизації, доцільність наразі оговорюється з експертами галузі. У 2025 р. термін експлуатації суден добігає кінця і флот перетвориться на металобрухт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за 12 місяців 2015 року виловлено 72,7 тис. тонн водних біоресурсів у водоймах України, що складаються з вилову підприємствами Азово-Чорноморського басейну та вилову у внутрішніх водоймах України.