ua en ru

Держпідприємництво пропонує визначити процедури оцінки впливу на навколишнє в транскордонному контексті

Держпідприємництво пропонує визначити процедури оцінки впливу на навколишнє в транскордонному контексті. Про це повідомляє прес-служба Держпідприємництва.

Голова Держпідприємництва Михайло Бродський висловив зауваження до проекту закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації положень Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті" (реєстр. № 2109а).

Законопроектом передбачається внесення змін до законів України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про екологічну експертизу", "Про регулювання містобудівної діяльності" та закріплюється обов'язковість проведення оцінки негативного впливу на життя і здоров'я людини чи стан довкілля.

Проектом встановлюється, що результати оцінки впливу на навколишнє середовище можуть бути підставою для відмови у видачі дозволу на виконання будівельних робіт.

Проте, з редакції законопроекту не вбачається за якими критеріями та ким буде визначатися негативний вплив на життя і здоров'я людини чи стан довкілля. Тому фахівцями Держпідприємництва вказане положення запропоновано доопрацювати з метою встановлення прозорості процедури визначення впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті.

Крім того, новим розділом про оцінку впливу на навколишнє середовище доповнюється закон України "Про охорону навколишнього природного середовища".

Так, оцінка транскордонного впливу на навколишнє середовище проводиться за рішенням ЦОВВ, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Тобто, проектом запроваджується видача нових документів дозвільного характеру, оскільки вказане рішення має ознаки дозвільного документу.

У свою чергу, Держпідприємництво виступає проти додаткового навантаження на підприємців та підтримує скорочення кількості видів діяльності і робіт, що вимагають одержання дозволів.

Держпідприємництво просить недопустити прийняття парламентом згаданого законопроекту у запропонованій редакції.