ua en ru

Держпідприємництва виступає проти проекту закону про спрощення процедури держреєстрації малого бізнесу

Голова Держпідприємництва України Михайло Бродський виступає проти прийняття парламентом проекту Закону України "Про спрощену процедуру державної реєстрації суб'єктів малого підприємництва" від 11 січня 2013 № 1249. Про це повідомляє прес-служба Держпідприємництва.

Згідно з пояснювальною запискою проекту Закону пропонується встановити спрощену процедуру держреєстрації суб'єктів малого підприємництва, здійснюється шляхом відкриття рахунку для здійснення підприємницької діяльності в державній банківській установі фізичною особою, яка має намір бути підприємцем. Момент відкриття рахунку для здійснення підприємницької діяльності є моментом державної реєстрації фізичної особи як суб'єкта підприємництва.

Проте варто зауважити, що державна реєстрація суб'єктів підприємництва є функцією держави, яка повинна здійснюватися уповноваженим державним органом, а не банківською установою, як це передбачено в проекті закону, тобто банк сам є суб'єктом підприємництва, а не державним органом.

У проекті передбачається, що банк буде виконувати тільки функції посередництва у державній реєстрації, перенаправляючи відповідному державному реєстратору подані заявником документи з відомостями про відкриття рахунку для здійснення підприємницької діяльності. Державний реєстратор, у свою чергу, має право скасовувати проведеної банком реєстрації, що призводить до збільшення необхідного для реєстрації часу.

Також проект закону не зобов'язує суб'єктів підприємницької діяльності використовувати рахунок в державному банку, як засіб проведення розрахунків з контрагентами, що спричинить появу великої кількості неактивних "фіктивних" рахунків у державному банку.

Важливим моментом є те, що положення зазначеного проекту поширюватися тільки на фізичних осіб-підприємців, а не всіх суб'єктів господарювання.

Читайте також: Уряд готовий підтримати кредитами розвиток малого і середнього бізнесу, - МЕРТ

Таким чином, запропонована процедура реєстрації фізичної особи - підприємця через відкриття в державній банківській установі рахунки для здійснення підприємницької діяльності тільки ускладнює, а не спрощує процедуру державної реєстрації, оскільки фактично рішення по суті приймає саме реєстратор, а не банк.

Враховуючи вищесказане, голова Держпідприємництва звернувся до Кабінету Міністрів, Адміністрацію Президента та Верховної Ради з проханням об'єктивно розглянути наведену інформацію та надати сприяння у недопущенні прийняття парламентом проекту Закону "Про спрощену процедуру державної реєстрації суб'єктів малого підприємництва" в запропонованій редакції.