ua en ru

Держпідприємництва: Співвласники багатоквартирних будинків зможуть приймати управлінські рішення без створення ОСББ

Співвласники багатоквартирних будинків зможуть приймати управлінські рішення без створення об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Про це повідомляє прес-служба Держпідприємництва.

За результатами опрацювання проектів законів України "Про особливості права власності у багатоквартирному будинку" і "Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо особливостей права власності у багатоквартирному будинку" глава Держпідприємництва Михайло Бродський погодив розроблений Мінрегіоном документ. Цим законопроектом передбачається можливість прийняття співвласниками багатоквартирного будинку рішення з управління без створення ОСББ.

Ініціативна група з трьох співвласників зможе ініціювати розгляд питань про форму управління будинком, обрання або зміна керуючого, проведення капітального ремонту будинку, порядку користування спільним майном.

Законодавчо пропонується включити до переліку загального майна в багатоквартирному будинку права на земельну ділянку, на якій розташований будинок і його прибудинкова територія, а також заборонити поділ і виділення в натурі частки спільного майна в багатоквартирному будинку.

Передбачається, що управління спільним майном багатоквартирного будинку може здійснюватися керуючим на підставі договору.

Крім того, пропишуть такі порядки:

- про прийняття рішень співвласниками з управління спільним майном, у тому числі у разі, коли ОСББ не створено;

- про скликання і проведення загальних зборів співвласників;

- за визначенням голосів, що належать кожному співвласнику, пропорційно площі квартири чи нежитлового приміщення співвласника багатоквартирного будинку по відношенню до загальної площі всіх квартир і нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.