ua en ru

Держкомпідприємництва пропонує враховувати в будівництві заходи цивільної оборони

Голова Держкомпідприємництва України Михайло Бродський погодив проект постанови, яким передбачається обов'язкові розробки інженерно-технічних заходів цивільного захисту у проектах будівництва об'єктів національної економіки. Про це повідомляє прес-служба Держпідприємництва.

Розробником проекту постанови Кабміну "Про затвердження переліку об'єктів, що належать суб'єктам господарювання, проектування яких здійснюється з урахуванням вимог інженерно-технічних заходів цивільного захисту" є Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

На сьогодні, більшість проектів розробляється без розділу інженерно-технічних заходів цивільного захисту і лише на стадії експертизи починається його розробку.

Даний проект постанови передбачає визначення переліку об'єктів будівництва, у проектній документації яких обов'язково включаються інженерно-технічні рішення, які спрямовані на:

- запобігання виникненню надзвичайних ситуацій;

- забезпечення захисту населення і територій від них у мирний час та небезпеки, що може виникнути під час воєнних (бойових) або внаслідок таких дій;

- а також створення умов для забезпечення сталого функціонування суб'єктів господарювання і територій в особливий період.

Разом з тим, до переліку об'єктів будівництва відносяться:

- об'єкти, що можуть спричинити виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та вплинути на стан захисту населення і територій, зокрема, будівлі класу різного рівня категорій складності;

- об'єкти національної економіки, що забезпечують стійке (або стійке) функціонування держави в умовах надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та в особливий період;

- споруди підземного простору населених пунктів, що планується (доцільно використовувати для укриття населення;

- об'єкти, будівництво яких планується на території небезпечних зон.

Таким чином, прийняття зазначеного проекту акта вирішить питання щодо обов'язкового розробки інженерно-технічних заходів цивільного захисту у проектах будівництва об'єктів національної економіки, що забезпечить стійке функціонування держави в умовах надзвичайних ситуацій та в особливий період.