ua en ru

Держпідприємництва визначило нові критерії оцінки ступеня ризику у сфері інтелектуальної власності

Голова Держкомпідприємництва України Михайло Бродський погодив проект постанови, яким затверджуються критерії розподілу суб'єктів господарювання, що використовують об'єкти права інтелектуальної власності, за ступенями ризику, а також визначається періодичність проведення планових перевірок органом контролю серед таких суб'єктів. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Даний проект постанови Кабінету міністрів "Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності, пов'язаної з використанням об'єктів права інтелектуальної власності, та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою інтелектуальної власності" розроблено Міністерством освіти і науки.

Відповідно до зазначеного документа, належність суб'єкта господарювання до одного з трьох ступенів ризику - високого, середнього або незначного, оцінюється за наступними критеріями:

- видом діяльності в сфері інтелектуальної власності (виробництво дисків для лазерних систем зчитування тощо);

- обсягом здійснюваних операцій;

- наявністю порушень вимог законодавства у сфері інтелектуальної власності, виявлених у ході попередніх перевірок.

Такий розподіл дозволить підприємцям чітко зрозуміти, до якої міри ризику відноситься діяльність, яка ними виробляється.

Прийняття проекту постанови поліпшить відносини між контролюючими органами та суб'єктами господарювання, діяльність яких пов'язана з використанням об'єктів права інтелектуальної власності, а також забезпечить зменшення частоти здійснення планових перевірок та кількості підприємців, які відносяться до найвищої та середньої групи ризику.