Держспоживстандарт України протягом І кварталу 2010 р. забракував 27% (343 т) продовольчої продукції в торговельній мережі України, повідомляє прес-служба Держспоживстандарту України.
Серед забракованої продукції хлібобулочні, макаронні та кондитерські вироби, цукор, м'ясні, рибні та молочні товари, масложирова та плодоовочева продукція, чай та кава, продукти дитячого харчування, а також курячі яйця.
Так, з перевірених понад 168 т цукру 23% було забраковано; з понад 180 т м'ясопродуктів забраковано 48%; з 287 т хлібопродукції забраковано 31 %; із 146 т плодоовочів забраковано 53%; з 68 т масложирової продукції забраковано 35%; з 72 т молокопродуктів забраковано 39%; зі 107 т рибопродуктів забраковано 47%; зі 111 т курячих яєць забраковано 22%, а з 9 т чаю та кави забраковано 33%.
Об'єм перевірених алкогольних напоїв становив понад 15 тис. дал, забраковано та знято з реалізації 26%. Нормативній документації не відповідали 22% перевірених 14 тис. дал безалкогольних напоїв та 21% перевірених 5 млн шт. тютюнових виробів.
На споживчих ринках України фахівці регіональних управлінь у справах захисту прав споживачів Держспоживстандарту України перевірили товари та послуги на суму понад 3,2 млн грн. Забраковано та знято з реалізації близько 34%. Загалом було проінспектовано 304 суб'єкти господарювання. Порушення виявили у 90% перевірених підприємств.
У рамках тематичних перевірок у І кварталі 2010 р. було проінспектовано 69,1 т заморожених продуктів харчування (овочі, фрукти та напівфабрикати з високим ступенем готовності) на загальну суму 1 млн 603 тис. грн (у тому числі 4 т імпортної продукції на суму 120 тис. грн) на 1582 підприємствах. Порушення були виявлені під час перевірки 37,8 т (55 %) продукції на суму 776 тис. грн (у тому числі 1,5 т на суму 38,6 тис. грн імпортної) на 1178 підприємствах.