ua en ru

Держприкордонслужба України за час АТО зафіксувала близько 120 випадків порушення Росією прикордонного законодавства

Державна прикордонна служба України за період ескалації військової агресії зафіксувала близько 120 випадків порушення Росією законодавства з прикордонних питань.

Державна прикордонна служба України за період ескалації військової агресії зафіксувала близько 120 випадків порушення Росією законодавства з прикордонних питань. Про це повідомляє прес-служба українського прикордонного відомства.

У Держприкордонслужбі підкреслюють, що про ці факти українське відомство постійно інформувало офіційну владу Росії, "проте російська сторона не визнавала очевидні речі".

"На кордоні відбувались блокування та обстріли незаконними озброєними формуваннями прикордонних нарядів і підрозділів, злочинні дії відбувалися як з території України, так і з території Російської Федерації, переправлялись в Україну військова техніка, зброя, боєприпаси", - йдеться в повідомленні.

Також підкреслюються, що зібрана доказова база передана до МЗС та Міністерства юстиції України для використання у міжнародних інстанціях.

При цьому у Держприкордонслужбі зазначають, що наразі відомством вживаються заходи із встановлення контролю на українсько-російському кордоні. Зокрема, створюються нові підрозділи, проводиться їх технічне переоснащення, виконуються інженерно-технічні роботи по захисту кордону. Також виставляються контрольні пункти в'їзду - виїзду на лінії безпеки із зоною АТО. Між контрольними пунктами здійснюватиметься патрулювання. Також розроблено план заходів інженерно-технічного облаштування державного кордону, яким передбачає створення протитанкових ровів, земляних та бетонних валів, контрольно-слідової смуги, системи оптико-електронного спостереження, спостережних веж, сигналізаційних комплексів, рокадних доріг тощо.

Зазначимо, сьогодні Президент України Петро Порошенко має намір особисто перевірити готовність підрозділів Державної прикордонної служби.

Нагадаємо, своєю постановою № 458 від 17 вересня 2014 р. Кабінет міністрів України виділив 235 млн грн на облаштування державного кордону.