ua en ru

У Держлікслужбі мають намір продовжити роботу над автоматизованою системою трекінг-кодування

У Держлікслужбі мають намір продовжити роботу над автоматизованою системою трекінг-кодування Система трекінг-кодування дозволить ідентифікувати будь-який лікарський засіб

Впровадження автоматизованої системи трекінгу фармацевтичної продукції на ринку в Україні дозволить істотно розширити можливості виявлення фальсифікованої продукції. Таку думку озвучила в.о. голови Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками Ірина Суворова, на Восьмому Національному з'їзді фармацевтів України, що проходить у Харкові.

"Іноземний досвід показує, що знизити цифри кількості фальсифікованих ліків дозволяє впровадження автоматизованої системи відстеження лікарського засобу. Суть роботи системи полягає в обов'язковому кодуванні кожної упаковки лікарських засобів, яка в подальшому дозволить відслідковувати її на всіх етапах", - вважає Ірина Суворова.

Фахівець пояснила, що така система трекінг-кодування дозволить ідентифікувати будь-який лікарський засіб і отримати інформацію про час і місце його виробництва, дистрибуцію, термін придатності і т. д., тим самим знизити кількість фальсифікованої продукції на ринку.

"Найголовніша перевага – система дозволяє оперативно підтверджувати автентичність лікарського засобу", - додала вона.

За словами Суворової, Держлікслужба має певні напрацювання в цьому напрямку і має намір продовжити роботу в реалізації цього проекту. Вона також зазначила, що цей процес вимагає певних змін у законодавстві, в т. ч. в законі "Про лікарські засоби", та інших нормативно-правових актах.