ua en ru

Держлікслужба України успішно пройшла сертифікаційний аудит європейських інституцій

В той час, коли міністр охорони здоров'я звинувачує Держлікслужби у корупційних діяннях, аудит європейських інституцій свідчить про високу якість її роботи.

За інформацією деяких ЗМІ, нещодавно Держлікслужба успішно пройшла аудит німецької компанії "ТЮФ Рейнланд", уповноваженої оцінювати відповідність надання адміністративних послуг та організації контролю якості в нашій країні світовому стандарту ISO 9001. Перевірка тривала два тижні. В результаті Держлікслужба під керівництвом Олексія Соловйова отримала найвищу оцінку за прозорість і відкритість всіх процесів, пов'язаних з видачею ліцензій і контролем якості ліків.

Така оцінка дисонує із звинуваченнями на адресу Держлікслужби, з якими раніше поспішив виступити новий міністр охорони здоров'я Олег Мусій. На думку журналістів, насправді його конфлікт з головою Держлікслужби Олексієм Соловйовим почався через те, що Соловйов перешкоджав скасуванню європейських стандартів виробництва та дистрибуції ліків. Адже Олег Мусій, по суті, продовжив лінію своєї попередниці Раїси Богатирьової, якій ці стандарти заважали проводити "потрібні" тендерні схеми.

Мусій, як відомо, викликав Соловйова писати заяву про звільнення "за власним бажанням". Він публічно звертався навіть до "Правого Сектору" за допомогою в справі звільнення чиновників, до яких у нього є претензії.

Подив у журналістів викликало те, що 17 квітня 2014 року на брифінгу в Українському антикризовому центрі міністр обмовився, ніби Олексій Соловйов скаржився, що до нього в будинок увірвалися озброєні люди і погрожували його дружині і дитині. Хоча від самого Соловйова таких заяв ніхто не чув. Можливо, ці події змусили главу Держлікслужби написати заяву про звільнення, але він про це не повідомив.

В кінці кінців Соловйов свою заяву відкликав без коментарів. Справа в тому, що посада керівника Держлікслужби є номенклатурою прем'єр-міністра України, отже, глава МОЗ не має повноважень, щоб його звільняти.

Нагадаємо, Державна служба України з лікарських засобів розробила настанова "Лікарські засоби. Належна практика дистрибуції". Цей стандарт був розроблений з метою гармонізації з аналогічним нормативним актом ЄС від 7 березня 2013 року. Він відповідає міжнародним правилам належної дистриб'юторської практики (Good Distribution Practice - GDP), ліцензування оптової торгівлі лікарськими засобами і т.д.. Тим не менш, новий міністр охорони здоров'я України Олег Мусій не підтримує запровадження цього стандарту.