ua en ru

Держкомтелерадіо зобов'язав державні телерадіокомпанії скоротити від 10% до 18% співробітників

У розпорядженні видання "Комерсант-Україна" опинився план Держкомтелерадіо з оптимізації діяльності державних телерадіокомпаній (ДТРК) на 2013 рік. Документ передбачає скорочення штату ДТРК, зменшення обсягів виробництва і трансляції програм, а також оптимізацію каналів віщання. Зокрема, до 1 травня штат Національної телекомпанії України (НТКУ) і Національної радіокомпанії України (НРКУ) має бути скорочений як мінімум на 15%. Персонал обласних ДТРК чисельністю більше 300 осіб повинен зменшитися на 18%, від 200 до 300 осіб - на 10%. Крім того, до 1 березня ДТРК зобов'язані представити в комітет пропозиції зі скорочення виробництва і трансляції програм.

Зараз в Україні працюють 28 обласних і регіональних державних телерадіокомпаній, а також НТКУ, НРКУ, Державна телерадіокомпанія "Культура" і Державна телерадіокомпанія "Всесвітня служба "УТР".

У Держкомтелерадіо пояснили, що причиною оптимізації є гострий брак коштів в бюджеті на цей рік. "На трансляцію програм державного віщання передбачено 64,8 млн грн. Це в 4,2 разу менше нашої мінімальної потреби. Крім того, з минулого року залишилося 25,2 млн грн кредиторської заборгованості перед операторами телекомунікацій. Виділених цього року грошей вистачить на три місяці віщання. Якщо фінансування не збільшать, скоротяться зони віщання, і ми будемо вимушені відключати наші передавачі", - заявило джерело в комітеті. За його словами, вже з 1 квітня можуть бути відключені передавачі, зокрема, радіо "Промінь" першого каналу українського радіо, "Першого національного". Для збільшення фінансування в Держкомтелерадіо мають намір звернутися до Президента і прем'єр-міністра. "Керівництво країни знає про цю проблему. На етапі формування бюджету Президент доручив уряду врахувати кошти, необхідні для роботи державних ТРК, але уряд не виконав це доручення. Мабуть, гроші направили на щось важливіше", - додало джерело.

Читайте також: Держкомтелерадіо затвердив положення про архів відомства