ua en ru

Держкомпідприємництво завадило Держкомзему розширити перелік земель, що підлягають консервації

Державний комітет України з земельних ресурсів мав намір суттєво розширити своїм наказом перелік земель, що підлягають консервації. Відомство хотіло запровадити такі зміни попри те, що Земельним кодексом України та Законом України "Про охорону земель" чітко визначено підстави для консервації земель. Фахівці Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва не погодили відповідний наказ Держкомзему, повідомляє прес-служба Держкомпідприємництва України.

Цим же проектом наказу Держкомзем пропонував заборонити громадянам звертатися з клопотанням про надання рівноцінних земельних ділянок замість земель, що стали екологічно небезпечними, економічно неефективними чи техногенно забрудненими не з їхньої вини.

Держкомпідприємництво вважає, що збільшення переліку підстав для консервації земель з одночасним скасуванням права власників земельних ділянок звертатися до органів, уповноважених розпоряджатися земельними ділянками, щодо надання їм рівноцінних земельних ділянок замість земель, що підлягають консервації, суттєво ускладнить становище землевласників, зокрема суб'єктів підприємницької діяльності.

Нагадаємо: консервація земель здійснюється шляхом припинення їх господарського використання на визначений термін та залуження або заліснення. Консервації підлягають деградовані й малопродуктивні землі, господарське використання яких є екологічно небезпечним та економічно неефективним. Консервації підлягають також техногенно забруднені земельні ділянки, на яких неможливо одержати екологічно чисту продукцію, а перебування людей на цих ділянках є небезпечним для здоров'я.