ua en ru

Держкомпідприємництво погодило проект закону "Про земельні торги"

Держкомпідприємництво погодило законопроект «Про земельні торги», який визначає чіткий порядок підготовки, організації та проведення земельних торгів у формі аукціону, повідомляє прес-служба відомства. Розробити такий порядок для продажу земельних ділянок державної чи комунальної власності несільськогосподарського призначення або права оренди на ділянки сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення вимагає Земельний кодекс України.

В проекті визначаються суб'єкти аукціону, встановлюється конкурсна процедура відбору виконавця організатором аукціону. Основним критерієм для цього буде наявність ліцензії на проведення земельних торгів та найменша запропонована сума винагороди.

Виконавець матиме право допускати до проведення аукціону лише тих ліцитаторів, що пройшли професійну підготовку і отримали кваліфікаційне свідоцтво. Держкомзем вестиме єдину базу ліцитаторів - Державний реєстр ліцитаторів з проведення земельних торгів.

Районні держадміністрації, міські ради міст обласного значення, Київська та Севастопольська міські держадміністрації утворюють комісії з відбору земельних ділянок, які виставляються на продаж на аукціоні окремими лотами або права на які виставляються для такого продажу.

У законопроекті визначена чітка процедура підготовки лотів до продажу на аукціоні, самого продажу та оприлюднення результатів продажу. Також визначено і процедуру оскарження проведення аукціону або прийнятих рішень.