ua en ru

Держкомпідприємництва погодило проект постанови Кабміну про скасування дозволів на виготовлення печаток

Держкомпідприємництва погодило проект постанови Кабінету міністрів України, розроблений Міністерством внутрішніх справ, яким скасовується дозвіл для виготовлення печаток і штампів, а також для відкриття та функціонування штемпельно-граверних майстерень. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Щоб замовити штамп або печатку підприємцю, наразі необхідно одержати дозвіл в МВС. При цьому наявність печатки не убезпечує підприємця від можливості рейдерського захоплення. Це підтверджують випадки, коли на підприємстві змінюється керівництво й вилучається печатка, що фактично блокує його роботу, зазначають у Держкомпідприємництва.
Сьогодні, коли існують доступи до державних реєстрів, зокрема Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, перевірити легальність підприємства, його фактичний стан можна через мережу Інтернет, навіть не виходячи з власного помешкання. Тому печатки перетворюються на зайвий фінансовий тягар для підприємців, підкреслюють у відомстві.
Наступним кроком у спрощенні дозвільних процедур буде відмова від печаток. Наразі Держкомпідприємництва вже розробило і погодило у міністерствах і відомствах законопроект щодо скасування обов'язковості печаток. Він передбачає, що печатки матимуть винятково інформаційний характер, а не дозвільний, як це було до сьогодні, і використовуватимуться вони за бажанням підприємця.