ua en ru

Держкомпідприємництва погодило проект постанови про припинення зловживань на ринку цінних паперів

Держкомпідприємництва погодило проект постанови, розроблений Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, якою визначається перелік ознак маніпулювання на ринку цінних паперів та встановлюються механізми дій учасників біржових торгів. Про це повідомила прес-служба Держкомпідприємництва.

Розроблений проект постанови визнає за маніпулювання подання заявок на купівлю/продаж цінних паперів в останні 60 хвилин торговельної сесії за цінами, що різняться від останньої поточної ціни, та неодноразове здійснення торгів протягом одного дня, за результатами яких власник цінних паперів не змінюється.
Також впроваджуються запобіжні заходи, які полягатимуть на здійсненні контролю за поданням заявок на купівлю-продаж цінних паперів та укладенням біржових угод, застосування відповідного програмного забезпечення, яке обмежує можливість маніпулювання під час торгів та при обміні інформацією між фондовою біржею та депозитарієм, а також встановленні вимог своєчасного розкриття інформації про цінні папери допущені до торгів.
Передбачається, що впровадження даного проекту забезпечить захист учасників торгів та інвесторів від можливих зловживань на ринку цінних паперів, формування реальних ринкових цін на цінні папери, довіру з боку інвесторів до фондового ринку та інформаційну прозорість щодо угод з цінними паперами.