ua en ru

Держкомпідприємництво пропонує скасувати свідоцтва держреєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців

Держкомпідприємництво пропонує скасувати свідоцтва державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців. Комітет розробив та оприлюднив на сайті відповідний законопроект, повідомляє прес-служба відомства.

«Свідоцтво про держреєстрацію на бланку суворої звітності - це анахронізм. Він підтверджує лише сам факт реєстрації. Далі, щоб показати реальну інформацію про підприємство чи підприємця, треба брати виписку з Єдиного реєстру», - наголосив голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський.

Для підтвердження державної реєстрації у законопроекті пропонується використовувати безпосередньо відомості Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, доступ до яких забезпечено, зокрема, через Інтернет. Також для підтвердження статусу особи можна використовувати виписку із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців або її копію.

При цьому пропонується відмовитися від вимоги нотаріально засвідчувати копію документу, що підтверджує факт державної реєстрації, оскільки відповідальність за достовірність поданих відомостей кримінальним законодавством покладається на особу, що їх подала. Таке вирішення проблеми суттєво здешевить та спростить ведення бізнесу в Україні.

Змінами також пропонується відмовитися від стягнення плати за одержання виписки з Єдиного державного реєстру при проведенні державної реєстрації, при внесенні до реєстру судового рішення про скасування державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця тощо. Натомість пропонується наступного робочого дня з дати проведення реєстраційних дій видавати засновнику або уповноваженій особі юридичної особи, а також фізичній особі-підприємцю один примірник виписки з Єдиного державного реєстру.