ua en ru

Держкомпідприємництво пропонує відмовитися від паперових витягів та виписок з ЄДР при отриманні дозволів і ліцензій

Держкомпідприємництво пропонує відмовитися від паперових витягів та виписок з ЄДР при отриманні дозволів і ліцензій. Відповідні зміни запропоновані законопроектом, розробленим Держкомпідприємництвом і розміщеним на його офіційному сайті.
При отриманні ліцензії до органу ліцензування не потрібно буде подавати виписку з Єдиного державного реєстру (ЄДР) юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Водночас, замість витягу з ЄДР для отримання дозвільних документів потрібно буде надавати завірені копії свідоцтва про державну реєстрацію.
Отримання витягу обходиться підприємцю як мінімум в 51 грн і сума зростає, якщо документ міститься на кількох сторінках. Виписка з ЄДР, потрібна для отримання ліцензії, коштує 17 грн Після ухвалення законопроекту, орган ліцензування сам перевірятиме дані у реєстрі, оскільки у заяві про видачу ліцензії зазначається, серед іншого, ідентифікаційний код - для юридичної особи чи ідентифікаційний номер фізичної особи - платника податків та інших обов'язкових платежів - для фізичної особи.
Скасування обов'язкового надання паперових витягів (довідок) з державних реєстрів для отримання дозволів та ліцензій є одним із заходів дерегуляції підприємницького середовища. Рішення про необхідність таких змін було ухвалене на одному із засідань комітету з економічних реформ під головуванням Президента України Віктора Януковича.
Прийняття проекту закону спростить та здешевить видачу документів дозвільного характеру та ліцензій, а також допоможе врегулювати відносини між державою та бізнесом.