ua en ru

Держпідприємництво не погодило законопроект щодо збільшення розміру туристичного збору

Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва відмовила в погодженні проекту закону України "Про внесення змін до статті 268 Податкового кодексу України", який передбачає збільшення розміру туристичного збору. Про це повідомила прес-служба Держпідприємництва України.

Як зазначає розробник проекту - Міністерство фінансів України, документом пропонується встановити ставки туристичного збору за один день проживання (ночівлі) в таких розмірах: для готелів, у залежності від їх категорій ("п'ять зірок", "чотири зірки", "три зірки", "дві зірки", "одна зірка"), - від 0,5% до 4% мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року в розмірі 1 тис. 147 грн, тобто від 5,74 грн до 45,88 грн.

Читайте також: Сфера туризму в 2012 р. забезпечила зростання ВВП України на 2,2%

Для інших об'єктів, у тому числі мотелів, пансіонатів, будинків відпочинку, туристичних баз, кемпінгів, залежно від рівня обслуговування в них (перший, другий, третій, четвертий, п'ятий рівні) документ пропонував збільшення від 0,2% до 0,5%, що у грошовому еквіваленті - від 2,29 грн до 5,74 грн.

При цьому в редакції проекту закону та у поданих до нього супровідних документах не визначено критеріїв, які будуть застосовуватися для розподілу відповідних ставок туристичного збору органами місцевої влади, що може привести до встановлення суб'єктивного підходу щодо визначення розмірів відповідних ставок на місцях.

"З огляду на вищевикладене, Держпідприємництвом в погодженні вказаного проекту закону було відмовлено, оскільки запропонований законопроектом механізм розрахунку потребує суттєвого доопрацювання в частині доповнень його положень нормами, що встановлюють чіткий підхід до визначення розміру ставок туристичного збору", - йдеться у повідомленні.

На сьогоднішній день, розмір ставки вищезазначеного збору складає від 0,5% до 1% до вартості усього періоду проживання (ночівлі).

"Окрім того, положеннями проекту закону заплановано приймати за базу оподаткування зазначеного збору період проживання (ночівлі), замість вартості періоду проживання", - підкреслюється у повідомленні.