ua en ru

Держвиконавча служба просить ГПУ збудити кримінальну справу проти представників "Сумихімпрому" і двох комбанків

Державна виконавча служба України звернулася до Генеральної прокуратури з проханням порушити кримінальну справу відносно посадових осіб ПАТ «Сумихімпром», ВАТ «ВТБ Банк» і АТ «Райффайзен Банк Аваль» за фактом умисного невиконання судових рішень про стягнення коштів на користь юросіб і перешкоджання в їх виконанні (ст. 382 Кримінального кодексу). Відповідне звернення міститься в поданні Держвиконавчої служби Генпрокуратурі від 28 жовтня ц.р., копію якого має РБК-України.
Згідно з текстом документа, встановлено, що наказом № 3/118-10, виданим 14 лютого 2011 р. Господарським судом Сумської області, з боржника - ПАТ «Сумихімпром» - було стягнуто на користь ПАТ «VAВ Банк» заборгованість за відсотками у розмірі 22, 1 млн грн., заборгованість по пені на суму 858,2 тис. грн., а також держмито та витрати на інформаційно-технічне обслуговування судового процесу.
За інформацією Державної податкової служби, на 28 вересня 2011 р. «Сумихімпромом» були відкриті рахунки в «ВТБ Банк» і «Райффайзен Банк Аваль» - після винесення постанови державного виконавця про арешт коштів ПАТ «Сумихімпром». У той же час, «Райффайзен Банк Аваль» повернув постанову державного виконавця про арешт коштів боржника від 21 вересня 2011 р. без виконання, мотивуючи це відсутністю рахунків. В результаті, за сприяння посадових осіб ПАТ «ВТБ Банк» і АТ «Райффайзен Банк Аваль» були грубо порушені вимоги законодавства, стверджується в документі.
«Беручи до уваги, що АТ «Райффайзен Банк Аваль» було відомо про наявність публічного обтяження, накладеного державним виконавцем, а саме шляхом накладення арешту на рахунки боржника, вбачається, що банком грубо порушені вимоги чинного законодавства», - йдеться у поданні.
У силу викладених фактів, виконавча служба і звернулася в ГПУ з проханням порушити кримінальну справу стосовно посадових осіб «Сумихімпрому», «ВТБ Банку» та «Райффайзен Банк Аваль» за ст. 382 КК.
Всього, за даними Держвиконавчої служби, загальна сума заборгованості «Сумихімпрому» на користь юросіб складали 240 млн 509,1 тис. грн.
ПАТ «Сумихімпром» спеціалізується на виробництві фосфатних добрив, двоокису титану і залізоокисних пігментів. 2010 р. «Сумихімпром» закінчив зі збитками 150,915 млн грн. У зв'язку з цим Український кредитно-банківський союз звернувся до Президента Віктора Януковича, прем'єра Миколи Азарова та голови НБУ Сергія Арбузова з відкритим листом. У ньому говориться, що «умисне невиконання «Сумихімпромом» своїх зобов'язань за кредитними договорами може свідчити про створення умов для штучного банкрутства держпідприємства з метою перерозподілу промислових потужностей на користь приватних структур». Також народний депутат Анатолій Гриценко у своєму запиті до Антимонопольного комітету України вказував, що «Сумихімпром» безпосередньо або через пов'язаних осіб контролюється Дмитром Фірташем.