ua en ru

Держгеокадастр закликали не знижувати темпи видачі земельних ділянок учасникам АТО

Держгеокадастр закликали не знижувати темпи видачі земельних ділянок учасникам АТО

Громадські організації, які представляють інтереси учасників антитерористичної операції (АТО), заявили про необхідність збереження досягнутих темпів виділення земельних ділянок бійцям, щоб уникнути виникнення соціальної напруженості, повідомляють українські ЗМІ.

Як наголошується, щомісяця в Державну службу з питань геодезії, картографії та кадастру надходить близько 5-6 тисяч заяв на отримання земельних ділянок. Всього учасники АТО подали 87,5 тис. заяв, з яких вже задоволено 70,5 тис. або 80%.


Учасники антитерористичної операції розраховують на збереження позитивної динаміки, яка встановилася в останні місяці, оскільки багато бійців - жителі сільської місцевості, де основним джерелом доходів є земля.

"Виділення земельних ділянок таким категоріям громадян можна вважати одним з видів державної підтримки", - підкреслює голова відокремленого підрозділу ГО "Союз учасників, ветеранів, інвалідів АТО і бойових дій" в Чернігівській області Віктор Кузуб.

Голова відокремленого підрозділу "Всеукраїнський центр допомоги учасникам АТО" у Запорізькій області Олексій Сквордяков у свою чергу відзначає зростання кількості заяв у відповідності з проведенням хвиль демобілізації. Так, за його словами, якщо у вересні 2015 році в Запорізький Держгеокадастр було подано 657 заяв на отримання землі, то, станом на 30 червня 2016, їх було вже 2679.

За його словами, щоб оптимізувати оформлення документів на землю учасникам АТО і сім'ям загиблих Держгеокадастр організував роботу у вихідні дні, завдяки чому вдалося уникнути затримок. "Завдяки цьому у прифронтовій Запорізькій області на сьогоднішній день знято соціальну напругу серед військовослужбовців, волонтерів з приводу виділення земельних ділянок", - каже він, зазначаючи, що на сьогодні в Запорізькій області для учасників АТО зарезервовано 3540 га земель сільгосппризначення.

У Тернопільській області для оптимізації процесу бійцям пропонують вже готові шаблони заяв на отримання ділянок, завдяки чому вся процедура займає лічені хвилини.

"Неодноразово були свідками, як ставляться до учасників АТО, які прийшли отримати обіцяні їм земельні ділянки. Це відбувалося в режимі поточного, безперервного робочого часу. Увага для солдата в Управлінні була першочерговою", - пояснює військовий капелан священик Марійського Духовного Центру "Зарваниця" Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Андрій Шалай.

Активісти зазначають, що на першому етапі ініціативи щодо наділення бійців землею найбільш неврегульованим і проблемним був пошук підходящої ділянки. Кузуб заявив, що не всі бажаючі мали змогу придбати у власність земельні наділи, так як не володіли інформацією про вільні земельні ділянки державної і комунальної власності.

"Крім того, виникають труднощі при підтвердженні військовослужбовцям свого статусу як учасник бойових дій", - говорить він. За словами активіста, публікування альбомів-атласів зарезервованих для бійців масивів, яку ввів Держгеокадастр, значно полегшило процес пошуку земельної ділянки і зробило його прозорим.

За даними видання, також іноді бійці скаржилися на якісні показники земельних ділянок. Щоб уникнути цього в Держгеокадастрі діє практика особистої перевірки керівниками головних управлінь у всіх областях стану і якості зарезервованих масивів, а обов'язкове узгодження з органами місцевого самоврядування дозволяє уникнути конфлікту інтересів бійців АТО і територіальною громадою.

"За останній рік держслужбовець змінив філософію своєї роботи - перейшовши від формального виконання своїх обов'язків до роботи фахівця, який щоденно забезпечує максимальне сприяння учасникам АТО у реалізації їхніх прав", - визнає голова Всеукраїнського союзу ветеранів АТО Олександр Захаренко.

Серед питань, які залишаються неврегульованими, заступник керівника громадської організації "Обласний союз учасників АТО" в Івано-Франківській області Тарас Кузь називає складності списання меліоративних систем і відсутність генеральних планів територій, звужує можливості для бронювання земельних масивів для бійців.

Громадські активісти зазначають, що їхня мета - виділення землі воїнам без бюрократичних зволікань, безкоштовно, максимально швидко і прозоро - практично досягнута і щоб підтримувати цей результат необхідна консолідація зусиль чиновників і самих бійців.

"Проводяться зустрічі з учасниками АТО, надається вичерпна методична та практична допомога. А питання, порушені учасниками АТО, керівництво Держгеокадастру тримає на особистому контролі", - резюмує голова громадської спілки "Всеукраїнське об'єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО" Анатолій Сливинський.