ua en ru

Держенергоефективності розраховує замістити 6,3 млрд куб. м імпортного газу до 2020 р. за рахунок вирощування енергетичних культур

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України розраховує до 2020 р. замістити 6,3 млрд куб. м імпортного газу за рахунок вирощування енергетичних культур. Про це сьогодні в ході прес-конференції повідомив глава Держенергоефективності України Сергій Савчук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми будемо розвивати внутрішній ринок біопалива та заміщення імпортного газу шляхом того, що ми вже на сьогоднішній день розробили план заходів щодо розвитку виробництва багаторічних енергетичних культур. В Україні близько 4 млн га землі, які не використовуються для традиційних сільськогосподарських культур, і багато регіонів півночі Україна, де населення зазнає від безробіття саме через те, що їхні землі не можуть бути використані традиційно ... Там можна починати вирощувати енергетичні культури, і такі проекти вже на сьогоднішній день є. Планується, що по цих механізмів нам вдасться замістити 6,3 млрд куб. м газу до 2020 року ", - сказав Савчук.

При цьому він зазначив, що держава не буде займатися посівом таких культур, а створює всі умови для залучення в цей процес інвесторів.

"Держава робить всі умови, щоб зайшов інвестор, і сьогодні такі інвестори вже є. Вже є ряд проектів, проектів на західній Україні, де вирощені енергетичні культури, які вже збираються і спалюються в котлах, які теж поставлені в цьому році", - наголосив Савчук.

Як повідомлялося, Кабмін 16 жовтня затвердив план заходів щодо скорочення споживання газу до 2017 р.

Раніше в Держенергоефективності прогнозували залучення України 300 млрд грн у відновлювану енергетику до 2020 р.

У листопаді стало відомо, що Держенергоефективності за 4 роки використовувало тільки 6% коштів Єврокомісії на енергозбереження, при цьому на енергозбереження в житловому фонді до 2020 р. необхідно 1 трлн грн.

Нагадаємо, в липні ц.р. Мінфін України запропонував 8 альтернативних варіантів заміщення імпортованого газу.