ua en ru

Держдума РФ запропонує бажаючим інвестувати в Крим обходити санкції анонімно

Держдума РФ запропонує бажаючим інвестувати в Крим обходити санкції анонімно Фото: Держдума

Інвесторам можуть запропонувати обходити санкції анонімно

У Державній думі Російської Федерації підготували пакет законопроектів, які можуть спростити інвестування в окупований півострів Крим в обхід санкцій. Про це повідомляють російські ЗМІ.

"Мова йде про поправки до Податкового та Цивільного кодексів і ще півтора десятка законів, які запропонував заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Чепа", - йдеться в повідомленні.

Так, законопроект передбачає створення на півострові "міжнародної транзитної зони", в якій доходи резидентів повністю звільняються від ПДВ, податків на прибуток і майно. Учасникам зони запропонують оплачувати тільки щорічний податковий збір у розмірі 1,5 тис. євро.

Також, Чепа запропонував ввести в законодавство статтю про "міжнародні трасти", які повинні забезпечити інвесторам анонімність. Таким чином кримські трасти зможуть отримати права на передані їм активи. У цьому випадку їх бенефіціар буде отримувати дохід, однак при цьому залишається анонімним.

Автор законопроекту вважає, що він не вводить офшор у Криму, а бореться з санкціями. Тим не менш, він визнав, що до документа вже були претензії від державно-правового управління президента через те, що зміни йдуть врозріз з угодами РФ, зокрема про необхідність розголошувати кінцевих бенефіціарів.

Експерти також вважають, що прийняття поправок може призвести до проблем у РФ, оскільки вони йдуть врозріз із зусиллями G20 і ОЕСР по боротьбі з офшорами. У цьому випадку інші держави можуть відмовитися співпрацювати з Росією в рамках проекту щодо обміну податковою інформацією.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "влада" окупованого Росією Криму обговорює проект створення офшорної зони. За словами близького до уряду джерела, створення офшорних зон необхідно для легального формату збереження інформації про інвесторів в Криму.