ua en ru

Держборг України становив пів трильйона доларів

За листопад поточного року державний і гарантований український борг зріс на 8,4 млрд. гривень і перевалив в загальній сумі за позначку в 500 млрд. гривень. Вперше в історії. Зростання державного боргу країни був спровокований випуском облігацій на суму 1,25 млрд. дол.

Зовнішній державний український борг на 30 листопада був на рівні 208,3 млрд. гривень, а внутрішній становив 197,9 млрд грн. близько 95,3 млрд. грн. становив гарантований державою борг.

У доларовому вираженні борг України за останні два роки збільшився майже у півтора рази.

На сьогоднішній день Київ домовляється з Міжнародним валютним фондом про запозичення, з метою рефінансування боргу і поповнення свого валютного резерву.

Журналісти «Біржового лідера» нагадують, що в 2008 році Київ вже звертався до фонду за кредитною підтримкою і з узгодженої суми тоді отримав її більшу частину в 16,5 млрд. дол., але в 2009 році кредитна лінія для України від МВФ була закрита, у зв'язку з незадоволеністю економічною політикою країни.

Чергова програма допомоги на 15 млрд. дол. була схвалена два роки тому. З цієї суми Київ отримав 3,4 млрд. дол., після чого МВФ знову заморозив кредит пояснюючи це тим, що для скорочення дефіциту бюджету українські власті відмовлялися підвищувати тарифи на газ.