ua en ru

Держборг не варто пом'якшувати інфляцією, - ФРБ Сент-Луїса

США зіткнулися з проблемою високого держборгу, проте якщо цей тягар буде ослаблений через інфляцію, то це призведе до збільшення вартості запозичень у майбутньому. Таку думку висловив Джеймс Буллард, голова ФРБ Сент-Луїса, передає "Росія 24".
На думку Булларда, інфляційні ризики якоюсь мірою ведуть до "часткового дефолту" по поточному боргу.

"Частковий дефолт" через високу інфляцію означатиме виплату вищої інфляційної премії, що закладається у вартість запозичення, в майбутньому. Кредитори хочуть захистити себе від непередбачуваної політики центрального банку", - сказав Буллард, виступаючи в Економічному клубі Мемфіса. "На жаль, в економіці не буває безкоштовних обідів", - процитував він нобелівського лауреата Мілтона Фрідмана.

Джеймс Буллард не має права голосу цього року, проте в 2013 р. у нього з'являється, згідно з ротацією голосів, право голосувати по рішеннях Федрезерву.

"Чи дійсно це відбувається? Інфляційні очікування від TIPS (Treasury inflation protected securities) припускають, що інвестори не зовсім довіряють ФРС, який встановив орієнтир по інфляції в 2%", сказав Буллард.

США поволі відновлюється з рецесії 2007-09 рр., яка послідувала після колапсу на іпотечному ринку. Зараз американський уряд сильно розширив свої витрати в цілях запобігти ще більшому спаду в економіці. Проте така політика привела до зростання дефіциту бюджету і збільшення національного боргу.

Читайте також: ФРС США переглядає спосіб спілкування з ринками