ua en ru

Держдеп повідомив про виявлення суден, які таємно торгують із КНДР

Держдеп повідомив про виявлення суден, які таємно торгують із КНДР Фото: Гізер Ноєрт (U.S. Department of State)

У США заявили, що Північна Корея активізувала зусилля, щоб приховати діяльність, спрямовану на ухилення від санкцій

Північна Корея (КНДР) продовжує отримувати паливо та доходи від заборонених програм ядерних та балістичних ракет за допомогою незаконної контрабанди, незважаючи на кілька резолюцій Ради безпеки ООН. Про це заявила представник Держдепу США Гізер Ноєрт у Twitter.

"5 грудня 2017 року танкер із прапором Сьєрра-Леоне Jin Hye здійснив передачу палива на судно з танкерним знаком КНДР Chon Ma San у Східно-Китайському морі", - написала Ноєрт.

Крім того, з її слів, 6 грудня 2017 року в Східно-Китайському морі було зафіксовано танкер Kum Un San 3 з кодом з КНДР з фальшивим іменем, а 9 грудня танкер Koti, який був записаний в Панамі, здійснив перенесення палива на судно Kum Un San 3.

Ноєрт зазначила, що, оскільки збільшення санкцій ООН продовжує завдавати безпрецедентного тиску на режим КНДР, Північна Корея активізувала свої зусилля, щоб приховати діяльність, спрямовану на ухилення від санкцій.

Вона додала, що США продовжуватимуть роботу з міжнародними партнерами, щоб припинити дію КНДР з ухиляння від санкцій, і закликають всі держави - члени ООН перевіряти, вилучати та затримувати кораблі і вантаж, що викликають занепокоєння.

Нагадаємо, Південна Корея затримала два іноземні судна за підозрою в перевезенні бензину в КНДР.