ua en ru

Держдеп закликав американців утриматися від поїздок на Донбас

Держдепартамент США 5 січня виступив з попередженням громадянам США про ризики, пов'язані з поїздками на схід України. Про це повідомляє "Голос Америки".

Зовнішньополітичне відомство пропонує американцям утриматися від подорожей в Донецьк і Луганськ з причини того, що області контролюються "підтримуваними Росією сепаратистами". Їх настрої, за твердженням Держдепартаменту США, стають все більш антиамериканськими.

"Громадяни США, які вирішать в'їхати або залишатися на території конфлікту, повинні вести себе як можна тихіше і уникати великих скупчень людей", - йдеться в заяві відомства.

У попередженні також підкреслюється, що після підписання угоди про припинення вогню, з'явилося де-факто поділ територій, контрольованих українськими військовими і сепаратистами з численними контрольно-пропускними пунктами.

"Багатьом, в числі яких американські громадяни, погрожували; їх затримували на багато днів і навіть викрадали після зупинок на КПП. Уряд України заявив, що іноземці, що проходять через пропускні пункти сепаратистів, не будуть пропускатися через КПП, контрольовані урядовими військами", - йдеться в заяві Держдепартаменту.

"Уряд України впродовж останнього часу не могла забезпечити нормальне функціонування державних послуг. Відключення води, електрики і перебої з постачанням продуктами спостерігалося на територіях Донецької і Луганської областей, контрольованих сепаратистами, поряд з широко розповсюдженими заворушеннями і випадками мародерства", - підкреслює Держдеп.

Нагадаємо, секретар РНБО України Олександр Турчинов повідомив, що на Донбасі через лінію зіткнення створено сім транспортних коридорів.

Відзначимо, Президент України Петро Порошенко доручив СБУ посилити контроль на пропускних пунктах з недопущення контрабанди.

За матеріалами "Голос Америки".