ua en ru

Держбюджет України виконано з профіцитом 2,5 млрд гривень у січні

Держбюджет України виконано з профіцитом 2,5 млрд гривень у січні Фото: Національний банк України

Міжнародні резерви на 31 січня виросли до 13,4 млрд доларів

Державний бюджет України в січні виконаний з профіцитом у розмірі 2,5 млрд гривень. Інформація про це міститься лютневому звіті "Макроекономічний і монетарний огляд" Національного банку України (НБУ). Звіт опублікований на офіційному сайті регулятора.

У повідомленні говориться, що такий результат став несподіваним з урахуванням авансових пенсійних виплат у грудні 2015 року. Водночас, темпи зростання податкових надходжень у січні перевищили очікування і були зумовлені, зокрема, податковими змінами.

Місцеві бюджети також були виконані із значним профіцитом, хоча витрати зростали швидше надходжень. В результаті, сформувався значний профіцит зведеного бюджету.

Крім того, за даними звіту, у січні 2016 року поточний рахунок був зведений з дефіцитом (379 млн доларів), що було обумовлено прискоренням падіння експорту товарів. Зокрема унаслідок торгових обмежень з боку РФ, зростання напруги на Близькому Сході і несприятливих погодних умов. Також очікувано знизився імпорт, у тому числі з-за скасування додаткового імпортного збору і зниження імпортних мит після вступу в силу угоди про зону вільної торгівлі з ЄС.

Чисті надходження за фінансовим рахунком становили 500 млн доларів і обумовлені виключно зростанням залучень фінансового сектора.

Завдяки профіциту зведеного платіжного балансу, міжнародні резерви за станом на 31 січня 2016 року зросли до 13,4 млрд доларів, або 3,5 місяці імпорту майбутнього періоду.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за даними НБУ фінансові аналітики очікують в середньому 13,4% інфляції на кінець 2016 року.