ua en ru

Держбюджет на 2015 р. буде підготовлений на основі нових принципів міжбюджетних зв'язків, - Шлапак

Державний бюджет України на 2015 р. буде підготовлений на основі нових принципів міжбюджетних зв'язків.

Державний бюджет України на 2015 р. буде підготовлений на основі нових принципів міжбюджетних зв'язків. Про це заявив міністр фінансів України Олександр Шлапак сьогодні на брифінгу в Кабінеті міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні ми можемо почати процес реформування міжбюджетних зв'язків. Ми повинні підготувати бюджет на 2015 р. вже на новій базі", - заявив Шлапак.

Він повідомив, що реформа міжбюджетних зв'язків була закладена у змінах до Конституції України, які були подані на розгляд у Верховній Раді України.

"Однак не відомо, коли парламент приступить безпосередньо до прийняття цих змін. Тому ми підготували пропозиції щодо реалізації реформи, враховуючи успішний досвід західних країн в цій сфері. Зокрема, ми детально вивчили досвід Польщі, Німеччини у підготовці змін та реформі міжбюджетних зв'язків", - зазначив міністр фінансів.

За його слова, основні напрямки реформи передбачають наступні положення:

- місцеві бюджети повинні будуть затверджуватися автономно, що істотно розширить повноваження на місцях і розширить фінансові можливості регіонів;

- забезпечення бюджетних та фінансових стимулів для децентралізації, перехід від трирівневого формування бюджету до двухуровневому;

- розширення дохідної бази місцевих бюджетів, забезпечення стабільної бюджетної бази;

- місцеві бюджети мають бути підготовлені до 25 грудня, згідно з Бюджетним кодексом і резолюції щодо термінів прийняття бюджетів на наступний рік.