ua en ru

Держбюджет-2018: надходження ренти за користування надрами складуть 40,9 млрд гривень

Держбюджет-2018: надходження ренти за користування надрами складуть 40,9 млрд гривень Фото: Верховна Рада України (twitter.com/verkhovna_rada)

Розрахунок здійснено з урахуванням динаміки надходжень за попередні роки

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді прийняти державний бюджет на 2018 рік з прогнозною сумою надходжень рентної плати за користуваннями надрами до держбюджету у сумі 40,9 млрд гривень. Про це свідчить проект закону №7000 "Про Державний бюджет України на 2018 рік", опублікований на сайті Ради.

"Прогнозна сума надходжень до державного бюджету рентної плати за користування надрами, а саме видобування корисних копалин загальнодержавного значення на 2018 рік становить 40 973,5 млн. гривень", - сказано у пояснювальній записці до проекту.

Так, розрахунок здійснено з урахуванням динаміки надходжень за попередні роки, надходжень поточного року, прогнозного індексу цін виробників промислової продукції, а також тенденції видобутку (погашення) корисних копалин.

Зазначається, що рентна плата за видобування нафти, газового конденсату, природного газу розрахована відповідно до прогнозних обсягів видобутку, за даними ПАТ "НАК "Нафтогаз України" (ПАТ "Укргазвидобування"), ПАТ "Укрнафта", Державної фіскальної служби України.

При цьому з 1 січня 2018 року, згідно норм Бюджетного кодексу,рентна плата за видобування вуглеводнів розподіляється між державним та місцевими бюджетами у пропорції відповідно 95% та 5%.

Нагадаємо, Кабмін пропонує ВР прийняти державний бюджет на 2018 рік з прогнозною сумою надходжень рентної плати та плати за використання інших природних ресурсів в держбюджет в сумі 46,5 млрд гривень.