ua en ru

Державіаслужба оштрафувала британську авіакомпанію за польоти в Крим на 80 тис. євро

Державіаслужба оштрафувала британську авіакомпанію за польоти в Крим на 80 тис. євро Фото: літак британської авіакомпанії Gama Aviation (gamaaviation.com)

Gama Aviation можуть внести до санкційного списку за польоти в окупований Крим

Державна авіаційна служба України в 2017 році оштрафувала британську авіакомпанію Gama Aviation за польоти до анексованого Криму на 80 тис. євро. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Як Україна намагається притягнути до відповідальності британську авіакомпанію за польоти у Крим".

За словами начальника юридичного управління Державіаслужби Віктора Авдєєва, в 2014-2015 роках Gama Aviation здійснила 19 рейсів до Криму. На підставі цих даних на перевізника накладено 19 штрафів на загальну суму близько 80 тис. євро.

"Gama Aviation не стала категорично заперечувати, що вона не літала в Крим, а запропонувала в рамках досудового врегулювання даного спору виплатити всю суму штрафу. Але натомість авіакомпанія вимагала від України гарантії того, що на авіаперевізника не будуть накладені ще будь-які санкції. Але жодна авіакомпанія не погодиться платити штрафи, якщо вона не літала до Криму", - зазначив Авдєєв.

У розпорядженні РБК-Україна є копія відповідного листа-проекту Gama Aviation на адресу Державіаслужби України. Як розповів Авдєєв, Державіаслужба не прийняла цю пропозицію, оскільки вважає, що підхід Ради національної безпеки і оборони України і президента в питанні санкцій відносно авіакомпаній за польоти до Криму має бути однаковим для всіх порушників.

"Ми стоїмо на принципі, що батьківщиною не торгують. Коли в авіакомпанії зрозуміли, що ми зайняли таку позицію, вони нам заявили, що Gama Aviation не літала до Криму, і буде оскаржувати наші штрафи у суді. Незважаючи на те, яким буде результат судового розгляду, ми не підемо на не включення Gama Aviation до санкційного списку. Ми твердо мають намір піти на те, щоб судовим рішенням зафіксувати сам факт польотів, нехай навіть якщо ми програємо позов через процесуальні причини. Ми готові надати суду всі необхідні дані, які підтвердять, що ця компанія виконувала рейси до анексованого Криму. Ми вже запропонували РНБОУ та президенту України внести Gama Aviation до українського санкційного списку", - додав Авдєєв.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна може заочно притягнути до відповідальності авіакомпанії РФ за польоти до Криму.