ua en ru

Державіаадміністрація України ініціює впровадження стандартів ЄС з видачі свідоцтв персоналу техобслуговування літаків

Державіаадміністрація України ініціює впровадження в країні Європейських стандартів видачі свідоцтв персоналу з технічного обслуговування повітряних суден. Про це йдеться у проекті наказу Мінтрансзв'язку "Про затвердження Правил видачі свідоцтв персоналу з технічного обслуговування повітряних суден (Part-66)", що виноситься на публічне обговорення, повідомила пресова служба Міністерства транспорту та зв'язку України (МТЗУ).

Нагадаємо, що від лютого 2007 р. триває переговорний процес щодо укладення нового базового договору про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, що включає Угоду про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Паралельно з цим у грудні 2007 р. розпочався переговорний процес щодо укладення угоди між Україною та ЄС про спільний авіаційний простір (САП).

Укладення угоди між Україною та ЄС про САП передбачає об'єднання авіатранспортних ринків України та ЄС, що сприятиме зростанню ефективності ринку авіаперевезень, покращенню якості послуг, розвиткові транзитного потенціалу України, інтегруванню України до європейських авіаційних структур та зміцненню авторитету нашої країни як європейської авіаційної держави.

Невід'ємною складовою переговорного процесу щодо САП є перелік відповідних стандартів ЄС, що мають бути імплементовані до законодавства України, що, зокрема, дасть змогу Європейському агентству з безпеки авіації (EASA) визнати свідоцтва, видані Державіаадміністрацією.

Цей перелік містить, зокрема, посилання на стандарт EASA Pаrt-66, на підставі якого й розроблено Правила видачі свідоцтв персоналу з технічного обслуговування повітряних суден (Part-66).

Основною метою розробки проекту є врахування технічних вимог та адміністративних процедур ЄС під час видачі свідоцтв персоналу з технічного обслуговування повітряних суден в Україні. Схвалення наказу дасть змогу вдосконалити існуючу в Україні систему видачі свідоцтв та уникнути повторної видачі цих свідоцтв у державах - членах EASA.