ua en ru

Держатомрегулювання України дозволила завантаження на Южно-Українську АЕС партії ядерного палива Westinghouse

Державна інспекція ядерного регулювання (Держатомрегулювання) України дозволила компанії "Енергоатом" завантажити додаткову партію ядерного палива американської компанії Westinghouse на Южно-Українську АЕС, повідомили РБК у відомстві. "Узгодження цього документа дозволило експлуатуючій організації почати завантаження в активну зону енергоблока N2 відособленого підрозділу "Южно-Української АЕС"(ВВЕР-1000, проект В-338) свіжого ядерного палива виробництва компанії Westinghouse", - відзначили в інспекції. Однак дозвіл на запуск блоку поки не видано.

Держатомрегулювання нагадав компанії про необхідність виконання низки умов для пуску блоку. Не вирішено також питання про можливість використання палива Westinghouse на п'ятому блоці Запорізької АЕС.

Державна інспекція ядерного регулювання за підсумками колегії 19 липня 2011 р. вважає "можливим розгляд питання дострокового розширення дослідно-промислової експлуатації ТВЗ-W на блок N5 Запорізької АЕС (проект В-320) і почала дослідно-промислову експлуатацію на блоці N2 Южно-Української АЕС (проект В-338)" при виконанні ряду умов.

Для другого блоку Южно-Української АЕС, зокрема, слід перевірити можливість контролювати стан активної зони при спільному використанні палива ТВС-W і російських зборок компанії "ТВЕЛ". Для енергоблоку N5 Запорізької АЕС необхідно провести стажування персоналу з безпечної експлуатації та поводження з паливом ТВС-W в умовах змішаної зони.

Колегія вимагає розробити концептуальне рішення щодо поводження з відпрацьованим паливом виробництва Westinghouse Electric Sweden AB до 31 грудня 2011 р. і до 31 грудня 2014 р. дати документальне підтвердження вирішення питання його довгострокового зберігання або переробки.

Впровадження палива ТВС-W в Україні "є достатньо унікальною практикою, оскільки на відміну від нових модифікацій палива "ТВЕЛ" для його сумісної програми додатково не притягувався головний конструктор реакторної установки ВВЕР-1000", - відзначили в Держатомрегулювання. "Прискорене розширення дослідно-промислової експлуатації ТВЗ-W при таких умовах на інші блоки з реакторами проекту ВВЕР-1000 (В-320) і на блок з реактором проекту ВВЕР-1000 (В-338) створює загрозу того, що у випадку відмов ТВС -W вивантаження цього палива і перекомпонування активної зони будуть відбуватися на декількох енергоблоках одночасно", - відзначає відомство. У той же час тут підкреслили, що "часовий лаг дозволить зробити це без порушень вимог безпеки".