ua en ru

У Держатомрегулюванні обговорили заходи для понадпроектної експлуатації енергоблоку №2 ЮУАЕС

У Держатомрегулюванні обговорили заходи для понадпроектної експлуатації енергоблоку №2 ЮУАЕС Фото: ЮУАЕС

Серед невиконаних - заходи, спрямовані на запобігання аварій із пошкодженням палива

Колегія Державної інспекції ядерного регулювання на відкритому засіданні 30 квітня 2015 р. обговорила перелік заходів, які має провести НАЕК "Енергоатом" для експлуатації 2-го енергоблоку Южно-Української АЕС у понадпроектний термін. Про це повідомляє прес-служба Держатомрегулювання.

"У виступах представників Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) та експлуатуючої організації було констатовано, що оцінка поточного технічного стану виконана для всіх критичних елементів, але рішення щодо продовження строку експлуатації корпусу реактору, внутрішньо корпусних пристроїв та опорних елементів реактору ще доопрацьовуються ЮУАЕС за зауваженнями державної експертизи ЯРБ", - йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що залишаються незавершеними роботи із сейсмічної кваліфікації обладнання, а також залишаються неузгодженими результати роботи з виконання оцінки сейсмостійкості обладнання та трубопроводів. Серед невиконаних - заходи, спрямовані на запобігання аварій із пошкодженням палива, а також заходи, пов'язані з виконанням кваліфікації обладнання і модернізації систем та елементів, які є важливими для безпеки енергоблоку № 2 ЮУАЕС.

"Враховуючи такий стан виконання заходів, спрямованих на подовження терміну експлуатації енергоблоку №2 ЮУАЕС, експлуатуючою організацією заздалегідь був обраний варіант підготовки до продовження експлуатації із зупинкою енергоблоку після завершення проектного строку експлуатації для завершення робіт з продовження терміну експлуатації та подальшим її відновленням", - говориться в повідомленні.

Зазначається, що відповідне рішення Держатомрегулювання очікується у травні 2015 р.

Нагадаэмо, інспекція ядерного палива на ЮУАЕС не виявила недоліків в його роботі.