ua en ru

Гірники вимагають видати підприємству "Суха Балка" документи на видобувні роботи

Гірники вимагають видати підприємству "Суха Балка" документи на видобувні роботи Фото: акція протесту працівників підприємства "Суха Балка"

Мітинг гірників пройшов біля Державної служби геології та надр України

Працівники підприємства "Суха Балка" сьогодні, 16 лютого, проводять акцію протесту біля Державної служби геології та надр України (Держгеонадра). Про це повідомляють українські ЗМІ.

Зокрема, зазначається, що мітинг організований Профспілкою металургів і гірників України (ПМГУ) і Незалежною профспілкою гірників України (НПГУ). В акції протесту беруть участь більше 100 гірників.

За словами голови профспілкового комітету ПМГУ "Суха Балка" Віктора Щасливого, в січні 2017 року Держгеонадра відновила копальні дію спеціальних дозволів на користування надрами, але поки ці документи є тільки в електронному варіанті.

"На паперових носіях, з незрозумілих причин, рудник досі отримати ліцензію не може. Це турбує колектив, люди переживають, що їх можуть знову відправити в простій", - заявив він.

alt

За даними ЗМІ, у 2016 році "Суха Балка" простояла майже півроку через припинення дії спецдозволів на користування надрами. Відзначається, що рудник виграв суд, довівши, що контролюючі органи необґрунтовано затягують видачу дозвільних документів. Після цього знадобилося ще кілька місяців, щоб підприємство отримало дозвіл.

"Ми маємо право працювати і чесно заробляти. Ми хочемо отримувати справедливу винагороду і годувати сім'ї. У період простою люди істотно втратили в заробітній платі, не могли оплачувати комунальні послуги. Ми боїмося, що ця ситуація може повторитися", - говорить голова профспілкової організації НПГУ на "Суха Балка" Сергій Барабашук.

alt

Як відзначають гірники, їхнє підприємство працює законно, виконало всі вимоги контролюючих органів, справно платить податки: в минулому році сплатили до бюджетів різних рівнів 293 млн гривень. "Чому нам не дають нормально працювати?", - задається питанням Щасливий.

Профспілкові лідери повідомили, що якщо підприємству "Суха Балка" не видадуть ліцензію на паперовому носії, незабаром на мітинг під стінами Держгеонадр вийде близько 4 тисяч співробітників підприємства.