ua en ru

Google уклала мирову угоду з антимонопольною службою Росії

Google уклала мирову угоду з антимонопольною службою Росії Фото: корпорація Google пішла на поступки в Росії

Компанія надаватиме користувачам смартфонів на Android у РФ можливість вибору пошуковика

Корпорація Google пообіцяла не обмежувати передвстановлення інших, крім власної, пошукових систем на смартфонах під управлінням Android у Росії. Це випливає з мирової угоди, яку уклали Федеральна антимонопольна служба РФ та корпорація Google, повідомляє 17 квітня 2017 року прес-служба ФАС.

Зазначено, що для мобільних пристроїв на території Росії корпорація розробить новий віджет Chrome, який замінить стандартний пошуковий віджет Google на головному екрані пристроїв. Користувачі гаджетів на базі операційної системи Android бачитимуть під час першого його запуску "вікно вибору" та зможуть обирати для використання "за замовчуванням" пошукову систему Google, Яндекс чи інших розробників, які укладуть із Google відповідну комерційну угоду.

Таким чином закінчилася майже дворічна судова суперечка, крапку в якій поставив Арбітражний суд Московського округу.

"У рамках мирової угоди вдалося знайти механізм усунення наслідків раніше виявлених ФАС Росії порушень антимонопольного законодавства та забезпечити конкуренцію на ринках мобільних додатків, у першу чергу, мобільного пошуку", - йдеться в повідомленні.

У вересні 2015 року ФАС звинуватила Google у порушеннях статті про зловживання домінувальним становищем закону про захист конкуренції в Росії. Відомство встановило порушення в діях корпорації, які полягали в забороні на передвстановлення на мобільних пристроях конкурентних додатків від інших розробників програмного забезпечення. На підставі цих порушень на корпорацію наклали адміністративний штраф у понад 438 мільйонів рублів (майже 210 мільйонів гривень).

Нагадаємо, раніше компанія Google запустила процедуру перевірки достовірності у новинному агрегаторі і пошукових запитах по всьому світу.