ua en ru

У Google+ стався витік даних сотні тисяч користувачів, - WSJ

У Google+ стався витік даних сотні тисяч користувачів, - WSJ Фото: Google (flickr.com/Ben Nuttall)

Після витоку, Google+ можуть остаточно закрити

Персональні дані сотень тисяч користувачів соцмережі Google+ могли опинитися в руках зловмисників, при цьому Google навесні не стала розкривати інформацію про витік через страх привернути підвищену увагу регуляторів і завдати шкоди своїй репутації. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на The Wall Street Journal з посиланням на інформовані джерела і опинилися в її розпорядженні документи.

У відповідь на витік, Google, яка є частиною холдингу Alphabet Inc., планує оголосити про масштабні заходи захисту персональних даних. За словами джерел, одним з таких заходів стане остаточне закриття Google+ для споживачів. Соцмережа Google була запущена в 2011 році з метою створити конкурента для Facebook Inc., але ніколи не користувалася особливим успіхом і вважалася одним з найбільших провалів компанії.

Програмний збій Google+ давав зовнішнім розробникам можливість доступу до конфіденційних даних користувальницьких профілів з 2015 року по березень 2018 року. Потім його виявили в ході внутрішнього розслідування і ліквідували.

Як стверджують джерела WSJ, гендиректор Google Сундар Пичай був проінформований про те, що користувачів і регуляторів не проінформують про подію.

З внутрішніх документів Google випливає, що у компанії не було свідчень того, що сторонні розробники зловживали доступом до даних. Однак Google визнає, що зараз це неможливо перевірити. Під загрозою опинився широкий перелік персональних даних, включаючи повні імена, адреси електронної пошти, дати народження, відомості про поле, фотографії профілю, місця проживання, рід діяльності і сімейний стан. У той же час в цей перелік не ввійшли номери телефонів і ряд інших даних.

Google припускає, що несанкціонований доступ до даних користувачів Google+ мали до 438 додатків.

Нові правила ЄС про захист даних (GDPR), вступили в силу в травні, вимагають від компаній повідомлення регуляторів про витік даних і інших проблемах протягом 72 годин. Максимальний штраф за порушення складає 2% загальносвітової виручки. Однак, оскільки Google виявила проблему ще в березні, цей аспект GDPR не буде застосовний, відзначають експерти.

Проте інтерес до компанії можуть проявити регулятори США. Крім того, їй можуть загрожувати групові позови користувачів, зазначає WSJ.

Нагадаємо, раніше творця компанії Facebook Inc. Марка Цукерберга викликали дати свідчення британському парламенту через ситуацію з аналітичною компанією Cambridge Analytica, яка зберігала і аналізувала дані приблизно про 50 мільйонів користувачів, зареєстрованих в Facebook.