ua en ru

Google домовився з видавцями з питання оцифровки книг

Тривалий спір Google і книжкових видавництв, що почався в 2005 р., нарешті підійшов до кінця. Проект з оцифровки книг продовжиться, а власники прав на тиражування текстів отримають можливість вирішувати, чи хочуть вони співпрацювати з IT-гігантом, передає "Росія-24".

Якщо дозвіл на оцифровку отримано, Google має право відображати до 20% змісту книги безкоштовно в мережевій версії і продавати її через сервіс Google Play. Крім того, в такому разі видавцям безкоштовно нададуть електронну копію цієї книги. Інші умови угоди не розголошуються.

Асоціація американських видавців опублікувала офіційне повідомлення, в якому підтримала ідеї Google і нагадала, що вона й сама не проти розвивати ринок електронних книг, саме тому у неї є давні партнерські відносини з інтернет-компанією.

З Google далі сперечається Гільдія авторів. Її претензії схожі, але IT-гігант в даний момент призупинив справу, подавши апеляцію.

Компанія Сергія Бріна і Ларрі Пейджа спробувала вирішити суперечку раз і назавжди ще в 2008 р., запропонувавши позивачам штраф у розмірі 125 млн дол. Однак угода була заборонена з антимонопольних міркувань.

Читайте також: Google запровадила плату за читання окремих статей в Інтернеті