ua en ru

Гонтарєва подала у відставку з поста глави НБУ

Гонтарєва подала у відставку з поста глави НБУ Фото: Валерія Гонтарєва йде у відставку

Глава НБУ Гонтарєва йде у відставку з 10 травня

Валерія Гонтарєва подала у відставку з посади глави Національного банку України (НБУ). Про це Гонтарєва повідомила сьогодні в ході прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"після Майже трирічного строку перебування на посаді глави НБУ я прийняла рішення залишити цю посаду.Я подала президентові України офіційну заяву про відставку за власним бажанням 10 травня цього року", - повідомила Гонтарєва.

Вона зазначила, що може залишити посаду раніше зазначеного терміну, якщо за це проголосує Верховна Рада. Крім того, про результати своєї діяльності Гонтарєва готова відзвітувати на пленарному засіданні парламенту.

Глава НБУ також повідомила, що інших змін у складі правління та політиці регулятора найближчим часом не відбудеться.

Зазначимо, протягом минулого тижня інформація про відставку Гонтарєвої з НБУ з'являлася неодноразово. При цьому в регуляторі заявили, що про будь-які зміни у складі правління повідомлять за місяць.

Наприкінці березня в інтерв'ю виданню Financial Times Валерія Гонтарєва заявила про погрози на її адресу і про великий тиск у зв'язку з професійною діяльністю. Глава НБУ також повідомила про "неймовірний тиск" з боку тих, чиїх інтересів вона торкнулася. Під час перебування Гонтарєвої на посаді голови Національного банку в Україні було закрито 87 банків, а також в 2016 році була проведена націоналізація Приватбанку.

Гонтарєва була призначена на посаду голови НБУ 19 червня 2014 року за поданням президента України Петра Порошенка. У Верховній Раді її кандидатуру підтримали 349 народних депутатів.

Нагадаємо, серед можливих претендентів на пост глави Нацбанка називають екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Проте в його оточенні заявляють, що він ніколи не погодиться на таку пропозицію, оскільки має більш серйозні амбіції і політичну вагу.

Також серед претендентів - голова Приватбанку Олександр Шлапак, екс-глава НБУ Володимир Стельмах та президент України у 2005-2010 роках Віктор Ющенко.