ua en ru

Гонтарєва назвала найбільших боржників за кредитами рефінансування

Гонтарєва назвала найбільших боржників за кредитами рефінансування Фото: Валерія Гонтарєва (НБУ)

Станом на травень минулого року загальний борг банків-банкрутів з рефінансу становив 45,2 млрд гривень

За станом на 10 травня 2017 року борг платоспроможних банків перед НБУ за кредитами рефінансування становив 15,2 млрд гривень, з яких 14,4 млрд гривень був боргом "ПриватБанку". Про це повідомила екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарєва, виступаючи зі звітом перед парламентом.

За її словами, загальна заборгованість неплатоспроможних банківських установ на той момент становила 45,2 млрд гривень.

"На 10 травня минулого року цей показник (заборгованість з рефінансування-ред.) у платоспроможних банках становив 15,2 млрд гривень, з яких 14,4 млрд гривень припадало на державний ПриватБанк і півмільярда - на державний Укргазбанк". Загальна заборгованість неплатоспроможних банків перед Національним банком на той момент становила 45,2 млрд гривень. Решта - понад 50 млрд гривень - вже погашена", - повідомила Гонтарєва.

В ході свого виступу, Гонтарєва оприлюднила імена екс-власників найбільших боржників з неплатоспроможних банків і суми їх заборгованості.

"Безумовний лідер - це Олег Бахматюк - за кредитами своїх двох банків – "Фінансової ініціативи" та "VAБанк" - понад 10,2 млрд гривень; банк "Надра". Дмитро Фірташ повинен Національному банку за його кредитами 9,8 млрд гривень; Микола Лагун повинен за кредитами "Дельта Банку" 8 млрд гривень; Костянтин Жеваго і його банк "Фінанси та кредит" повинен Національному банку 6,3 млрд гривень; Леонід Клімов, який досі є народним депутатом і навіть входить у Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності, - 3,4 млрд гривень за кредитами "Імексбанку"; всі інші – 7,5 млрд гривень", - заявила Гонтарєва

Вона також повідомила, що з метою повернення зазначених коштів НБУ направив до правоохоронних органів 12 заяв про скоєння злочину акціонерами цих банків. Крім того, регулятором було ініційовано 44 судових справи по стягненню заборгованості цих банків перед Національним банком з майнових та фінансових поручителів.

Нагадаємо, сьогодні, 15 березня, Верховна Рада України звільнила Гонтареву з посади голови Національного банку. За рішення проголосували 342 нардепа.