ua en ru

Гонтареву звільнили з посади голови НБУ

Гонтареву звільнили з посади голови НБУ Фото: Валерія Гонтарева (flickr.com/NBU)

Гонтареву звільнили через 10 місяців після того, як вона пішла у безстрокову відпустку

Верховна рада України звільнила Валерію Гонтареву з посади голови Національного банку України. За відповідне рішення проголосували 342 нардепи, передає кореспондент РБК-Україна.

Зазначимо, Гонтарева фактично не керує Нацбанком протягом останніх десяти місяців після того, як навесні 2017 року написала заяву про відставку і до цього часу знаходилася у відпустці. Президент України Петро Порошенко тільки в січні 2018 року запропонував парламенту звільнити її та призначити на посаду голови НБУ Якова Смолія, який до сьогодні був виконуючим обов'язки глави регулятора.

Нагадаємо, як раніше повідомляло РБК-Україна, призначення голови Національного банку очікувалося ще в кінці грудня 2017 року, потім винесення питання в зал парламенту анонсувалося на останній сесійний тиждень лютого, у зв'язку з чим Гонтарева прийшла до Ради для звіту перед депутатами, однак голосування так і не відбулося.

Гонтарева очолювала Нацбанк з 19 червня 2014 року. На цій посаді вона змінила нинішнього першого віце-прем'єра Степана Кубіва, відставку якого пов'язували з провалом переговорів з МВФ. До призначення в НБУ Гонтарева була головою ради директорів групи компаній "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU). У січні арабське видання Al Jazeera опублікувало розслідування, згідно з яким компанія Гонтаревої причетна до виведення з країни 1,5 млрд доларів екс-президентом України Віктором Януковичем.