ua en ru

Гонтарева не має ніякого відношення до операції з виведення коштів Януковича, - експерт

Гонтарева не має ніякого відношення до операції з виведення коштів Януковича, - експерт Фото: Валерія Гонтарева (flickr.com/NBU)

Експерт прокоментував ситуацію навколо операції по виведенню коштів Януковича

Віктору Януковичу і його соратникам треба було вивести в офшори гроші, за які потім офшорні компанії купили державні цінні папери, а брокером угоди виступила інвестиційна компанія ICU (група Investment Capital Ukraine), але це не злочин. Таку думку сайту "24" висловив економічний експерт Сергій Фурса.

"Єдина претензія, яку можна пред'явити ICU – не належним чином була проведена ідентифікація клієнта. Але, можливо, вони провели все ретельно. Невідомо. І ці претензії може пред'явити Національна комісія з цінних паперів фондового ринку, а не прокуратура чи Нацбанк. І Гонтарева не має до цього ніякого відношення", – зазначає Фурса.

На думку експерта, ICU як брокер просто виконала технічну функцію. Банк, з якого виводилися гроші, і офшори контролював Янукович і його люди. Навіть якщо ICU знали, що за цим стоїть Янукович, то в цій операції немає нічого незаконного. Ніяких санкцій щодо ICU, зауважує Фурса, щодо цих операцій не буде. Угода відбулася на ринкових умовах.

Раніше видання Al Jazeera опублікувало розслідування, згідно з яким екс-президент-утікач Янукович в період з 2012 по 2014 роки зумів вивести з України 1,5 мільярда доларів, а допомогла йому в цьому інвестиційна компанія ICU, головою ради директорів якої до 2014 року була екс-керівниця Нацбанку Валерія Гонтарева.